England måste ta chanser mot Sydafrika på resultatvänliga Wanderers

För Sydafrika, å andra sidan, skulle en vinst innebära en kvadrerad serie och en chans, vid Centurion, att fånga en bortgångsspel från grepp om Alastair Cooks män. Större interferens från vädret (medan det har funnits några åskväder runt på kvällarna och en övernattningsregnregn, har högvelden drabbats av torka), det blir det ena eller det andra: Wanderersna drar inte.

Inte heller favoriserar hemmalaget mer än Kingsmead i Durban. AB de Villiers vägrar att begå sig till Sydafrika Testkaptency Läs mer

Sedan återtagande har det varit 24 test På marken, varav Sydafrika har vunnit 10 och förlorat åtta.Under den tiden endast två gånger har drar varit något annat än allvarligt regn drabbade. Den första av dem var ner till den legendariska trupp vadd av Mike Atherton och Jack Russell två decennier sedan. Den andra, i det senaste testet spelas på marken mer än två år sedan, nästan fram en rekord run-chase som Sydafrika avslutade bara åtta körningar blyg – med tre wickets i hand – för att göra en aldrig tidigare skådad 458 att slå Indien.


Att hemmalaget blockerade ut de sista overs stället för att gå för segern, medan besökarna in defensiva fält snarare än attack, var, enligt rapporter, den ultimata fukt squibbery.

Samt rita, England har haft framgång och misslyckande.I Duncan Fletcher första match i laddning av England 1999, hans sida befann sig fyra wickets ner för två körningar i öppningen en halvtimme, att ha lagt ned på ett torrt planen. Sent föregående kväll hade cricket korrespondenter i Times och Guardian lyckats få på marken och såg planen innan de kastas ut av en kollega med en mycket stor hund. Det var snustorrt.

Under 2005 doggedness av Andrew Strauss, briljans av Marcus Trescothick och bästa bowling av sin karriär från Matthew Hoggard gav England en 77-run seger efter nära paritet på första omgångar.Fem år senare, Dale Steyn och Morne Morkel utplånade England, en innings seger för Sydafrika att säkerställa en dragen serie.

Det finns en känsla av att Sydafrika kommer att ha vunnit förtroende från det sätt på vilket de kom tillbaka vid England i Kapstaden. Sedan dess har det funnits omvälvning med Hashim Amla stod ner från kapten och lämna över till AB de Villiers, som aldrig har captained i en förstklassig match i hans liv. Det är möjligt att förändringen kan uppmuntra hemmalaget ytterligare.Verkligheten i Cape Town match är dock att den sista dagen för första gången fanns rörelse i sidled för pacemen.

England var verkligen övertygad om att hade funnits tid, och de hade kunnat ställa Sydafrika 200, då de skulle ha kastas ut dem. Som det stod en match (Expekt) som gick lite längre än halvvägs genom den tredje omgångarna visat sig vara mycket lite utöver det faktum att England berövat sig något övertaget de hade fått genom de anmärkningsvärda innings Ben Stokes, genom att missa nio (eller 10, enligt de hårdaste kritikerna) fångster av varierande taxa.

Om chanser var tillräckligt hårt för att mejsla ut i Kapstaden, då de kan förväntas komma tjock och snabb på Wanderers.Under de senaste åtta matcherna bara ett lag, Australien – som gjorde 466 år 2009 – har gjort mer än 280 i de första omgångarna. Och de kommer verkligen att komma snabbt. Spela golf på Wanderers Club, vars fairways avveckla bakom monter på ena änden och alla golfspelare från England kommer att lägga 10% på yardage beräkningar så är tunnare atmosfären på 5.750 fot.Slip fångster på högsta internationella marken i världen kommer obetydligt snabbare men verkar stanna i luften längre.

Att ge det virus som (Ladbrokes) har plågat dem i flera veckor inte slå till igen, eller förhindra Alex Hales från att spela, England bör gå in i spelet med en första-val XI – det som spelas i Kapstaden – vilket innebär att de har en av sina mest potenta takt attacker av de senaste decennierna, och en idealiskt för Wanderers förhållanden. Det är fullt kapabel att bowling England till en seger.Vadden, men behöver Cook att göra körningar, Hales att motivera sin höjd till testsyrsan och kanske för Nick Compton att visa att, om nödvändigt, han har en annan växel än den ihärdighet som skulle ha fört honom mannen i match award i Durban, men som låter honom ned lite i Kapstaden.

Varken Steyn eller Vernon Philander, två tredjedelar av trio av front seamers som drivs Sydafrika till deras No1 ranking, är lämpliga för detta match.Men som vid Cape Town, bör England akta sig för vad som kan åstadkommas genom deras ersättare när det finns hjälp i luften och utanför planen.

Även om England kommer att spela en oförändrad sida, Sydafrika måste överväga balansen av deras för en plats i vilken ingen spinnaren har tagit fem grindar i en inning under de senaste två decennierna och vilka, omvänt, har sett mera 10-wicket drag (sex) under den tiden än någon annan Test plats i världen.

Sydafrika säger att det finns en ovilja att gå utan dragning av Dane Piedt och välja fyra seamers, men kunde ändå göra det.Som med returen av Kyle Abbott efter en hamstringsskador, skulle innebära en av Chris Morris, som har värde med slagträet, Kagiso Rabada eller icke-begränsade Hardus Viljoen miste. De kan (Expekt) notera dock att i sina senaste fem inhemska matcher på Wanderers har Viljoen tagit inte mindre än 40 grindar på ett genomsnitt på 13,95, med fem fem-wicket drag.

Som synes finns det något av det nominella determinism i hans förnamn (även om det har övertoner av Up Pompeii) och ibland inte betala för att titta på hästar för kurser.